برقکاری ساختمان
برخی از اشتباهات خطر آفرین در سیم کشی و انجام خدمات برق ساختمان
چنانچه اطلاعات کافی در زمینه سیم کشی ساختمان دارید و اگر بخواهید خودتان سیم کشی ساختمان خود را انجام دهید حتما مد نظر داشته باشید که موارد خطرساز و حادثه آفرین در سیم کشی برق ساختمان وجود دارند که حتما برای پیشگیری از وقوع آتش سوزی و خرابی های احتمالی دیگر به این نکات حتما توجه بفرمایید.
اشتباهاتی که در سیم کشی ساختمان منجر به آتش سوزی می گردد!
در صورت وجود دانش کافی در این زمینه و انجام این کار توسط شخص شما ، مبلغی از هزینه ها را صرفه جویی می کنید. ولی اگر سیم کشی را به درستی انجام ندهید و یا اتصالات شل و غیر استانداردی وجود داشته باشد می تواند بسیار خطرناک شود. سیم کشی ناقص و نادرست می تواند خطرات زیادی را برای افراد بوجود آورد. در این مقاله چند اشتباه معمول و رایج که در سیم کشی ساختمان وجود دارد به اختصار بیان میگردد.
توجه توجه ** قبل از شروع به انجام کلیه امور مربوط به تغییرات در برق کاری ساختمان ، فیوز را قطع نمایید **
نقص و اشتباه در سیم کشی
هنگام برقکاری ،وقتی که چراغ های جدید را نصب می کنید با سیم های قدیمی نباشد ، چون احتمال دارد مشکلات بزرگی بوجود بیاورد. سیم های قدیمی دارای مقاومت۱۴۰ درجه فارنهایت بوده در صورتی که چراغ های جدید با حدود ۱۹۴ درجه فارنهایت کار می کنند. شما می توانید با نصب یک جعبه اسپلیس با سیم های جدیدی که در لوازم مدرن کاربرد دارند می توانید از آتش سوزی جلوگیری کنید. اگر سیم ها سابقه استفاده ۳۰ساله دارند ، به علت از بین رفتن اتصالات و ضعیف شدن مس مغزی سیم بهتر است آنها را تعویض کرد .
نوع اتصالات در سیم کشی
حتما تمامی اتصالات سیم ها و سایر اتصالات داخل جعبه اتصال باشند ، در برقکاری قرار دادن اتصالات در خارج جعبه خطر ساز و غیر اصولی و غیر قانونی می باشد. برای پیشگیری از بروز خطر حتما از این اشتباه دوری کنید و یک جعبه اتصال را نصب کنید و سیم ها را داخل آن قرار دهید و در اتصالات از سیم پیچ استفاده کنید و در انتها روکش کاور را تعویض کنید تا نصب کامل تری انجام داده باشید.
یکی از اشتباهات معمول در سیم کشی منازل
پر کردن حجم یک لوله برق از سیم ،بجای استفاده از چند لوله مجزا (بعنوان صرفه جویی) که باعث گرم شدن سیمها و در نهایت به هم چسبیدن انها میگردد.استاندارد هر لوله نهایتا ۴۰درصد حجم آن لوله میباشد که در نشریه برق ۱۱۰ ذکر گردیده است.
برقکاری در سیستم قدیمی و سیستم هوشمند؟
پریزهای قدیمی را تعویض کنید و کل سیستم برقکاری قبلی آن را متحول نمایید! ، سوکت های پریز برق هوشمند با استفاده از نرم افزارهایی که روی گوشی نصب می شود به آسانی کنترل می شوند. شما می توانید با استفاده از این سوکت لوازم خانگی، چراغ ها، لوازم صوتی خود را در منزل و حتی دور از منزل کنترل کنید. استفاده از این سوکت های هوشمند می تواند از وارد آمدن خسارت به لوازم الکتریکی متصل به آداپتور جلوگیری کند و از بروز خطرات احتمالی پیش گیری کنید.
نوع برقکاری و سیم کشی برق ساختمانی در سیستم هوشمند نیز مانند سیم کشی و برقکاری به شیوه سنتی می باشد با این تفاوت که قبل از شروع مرحله سیم کشی برق هوشمند، بایستی نقشه اتوکد ساختمان در اختیار متخصصین مربوط به شرکت قرار داده شود تا متناسب با ویژگی های بنا،طراحی های لازم انجام گیرد. در برقکاری برق خانه هوشمند همه سر خط ها به جای انتقال به کلید ها و اتصال زدن به داخل تابلوی برق یا به ماژولهای مربوطه که در سر راه قطعات قرار گرفته است انتقال می یابند و تمامی اتصالات در تابلو انجام می گیرد. بر همین اساس، میزان سیم های مصرفی حدود ۳۰درصد با توجه به مساحت پروژه افزایش خواهد یافت.
همینطور برای کنترل و برقرای ارتباط بین برخی از کیپد ها و تابلوی Main بایستی از کابل شبکه استفاده شود که در سیم کشی و برقکاری مدل سنتی،کابل شبکه بجز در مواقع استفاده از ایترنت مرکزی، مصرف دیگری ندارد. در سیم کشی برق هوشمند به جای جعبه فیوز از تابلوهای برق مخصوص نسبتا بزرگ (با کنتاکت های رله فیندر) که بصورت توکار و عموما در ورودی ساختمان نصب می شود، استفاده می گردد.
نحوه اجرای لوله گذاری، سیم کشی برق و کابل کشی هوشمند و جانمایی محل نصب تجهیزات سیستم هوشمند نیز با توجه به نقشه صورت میگیرد. نحوه برقکاری و توزیع برق روشنائی ها و پریزها، تلفن، کابل کشی، سنسورهای اعلام سرقت، اعلام حریق، سیستم اعلام نشت گاز، کنترل شیر برقی گاز، مانیتورهای لمسی، سیستم کنترل ورود و خروج به وسیله کارت خوان و قفل برقی صورت می گیرد.
(همچنین در برقکاری سنتی لوله گذاری با استفاده از لوله های فولادی به و بصورت توکار انجام می شد که دارای مزایا و معایب خاص خود بود. در صورتی که معمولا لوله کشی های جدید پلی آمید یا pvc وضد حریق می باشد.)
قطع کننده مدار را چگونه انتخاب کنیم ؟
انتخاب اشتباه قطع کننده مدار باعث بروز آتش سوزی و خطرات برق گرفتگی می گردد ، پس برای انتخاب مدار قطع کننده میبایست مواردی لحاظ شود : به طور کلی دو نوع فیوز قطع کننده مدار وجود دارد که هر کدام دارای کاربرد خاصی می باشد که در برقکاری ساختمان باید مد نظر باشد. فیوزهای کند کار و فیوزهای تند کار ، که در مصارف خانگی بهتر است از فیوز تند کار مانند فیوزهای مینیاتوری در آمپرهای مختلف استفاده کرد زیرا سرعت قطع آنها در مقابل اتصال کوتاه و یا جریان کشی بیش از اندازه بالاست و باعث قطع بموقع جریان برق شده و از وارد گردیدن خسارات احتمالی پیشگیری میکند.
فیوزهای مینیاتوری خود به دو سری B با حساسیت زیاد و سری C با حساسیت قطع کمتر تقسیم میشوند . در برقکاری ساختمانی معمولا از سری C (موتوری) جهت حفاظت از وسایل برقی متصل به پریزها استفاده میشود و از سری B در مصرف کنندههای روشنای و چراغ استفاده میگردد.
رنگ بندی و سطح مقطع سیم ها
باید دقت داشت استفاده درست و مطابق با استاندارد نشریه ۱۱۰ برق در بکارگیری رنگ سیمها در برقکاری ساختمان ، باعث عدم بروز اشتباه در هنگام سربندی خطها در کلید و پریزها شده و در نتیجه در صورت بروز مشکل در اینده عیب یابی بسیار آسانتر خواهد گشت. همچنین هر تکنسین برقکاری که در آینده جهت بازدید ، تعمییر و یا تغییرات مراجعه نماید سردرگم نشده و با استفاده از رنگها که همان علائم راهنما هستند ، سرخطها را شناسایی میکند و پلن کلی برقکاری ساختمان مربوطه را تشخیص میدهد. بعنوان نمونه رنگ آبی :نول – رنگ قرمز ups یا اضطراری – رنگ زرد-سبز : ارت – رنگ مشکی : فاز نرمال و…
سطح مقطع هر سیم نشان دهنده مقدار جریان نامی است که سیم اجازه عبور آن را میدهد. به بیان ساده تر چنانچه جریان از حد مجاز تعریف شده بالاتر برود سیم به مرور زمان داغ شده و خواهد سوخت.
از سیم مسی استاندارد با سطح مقطع ۲٫۵*۱ میلی متر مربع و جریان مجاز نامی ۲۵آمپر جهت سیم کشی در پریزها و از سیم مسی استاندارد با سطح مقطع ۱٫۵*۱ میلی متر مربع و جریان مجاز نامی ۱۵آمپر جهت سیم کشی در سیستم روشنایی و لایتینگ استفاده میگردد. در ورودی ساختمان با کنتور ۲۵آمپر معمولی میبایست از کابل با سطح مقطع ۶*۳ استفاده نمود که در رایزر و یا غلاف لوله pvc قرار گرفته باشد.
در جدول زیر جریان نامی سیمهای مسی و آلومینیومی بر اساس سطح مقطع و متراژ آنها نشان داده شده است:
برقکار ساختمان
برقکار ساختمان به شخصی گفته میشود که کلیه توانایی های لازم ، برای برق رسانی به تمامی لوازم برقی که در ساختمان (مسکونی، تجاری، اداری) مورد نیاز میباشد را داشته باشد.
شرح وظایف برقکار ساختمان
۱٫ توانایی بررسی مقررات ملی برق ساختمان(نشریه ۱۱۰ برق و مبحث ۱۳ ساختمان)
۲٫ توانایی محاسبه و طراحی سیستم روشنایی
۳٫ توانایی نقشه خوانی مدارات -تابلو برق و اتمام کلیه خدمات برق ساختمان
۴٫ توانایی کابل کشی و نصب تجهیزات شبکه کامپیوتر(passive)
۵٫ توانایی سیم کشی و نصب مدارات لایتینگ اضطراری
۶٫ توانایی طراحی و اجرای سیستم های ارتبای (آیفون و تلفن)
۷٫ توانایی اجرای سیستم همبندی و ارتینگ ساختمان
۸٫ توانایی نصب و سیم کشی سیستم تهویه خانگی و پارکینگ
۹٫ توانایی نصب و اجرای سیم کشی سیستم اعلام حریق
۱۰٫ توانایی نصب و سیم کشی مدارات سیستم اعلان سرقت و دوربین مدار بسته
۱۱٫ توانایی انجام کلیه عملیات برقکاری مانند کابل کشی فشار ضعیف و آرایش رایزر
۱۲٫ توانایی نصب و کار با باس داکت (Bus dact)
۱۳٫ توانایی طراحی و اجرای سینی کشی و لوله فولادی
۱۴٫ توانایی محاسبه ، نصب و سیم کشی سیستم برق اضطراری و تابلو چنج اور
روش اجرای تاسیسات الکتریکال در ساختمان اداری
در برقکاری ساختمانهای اداری که مطمئنا کاربران زیادتری نسبت به ساختمان تجاری و یا مسکونی در هر متر مربع (نسبت ۴ به ۱) حضور خواهند داشت ، معمولا احتمال افزایش پرسنل در آینده را هم در نظر میگیرند. همچنین نیاز هر کاربر به وجود چند عدد پریز برق نرمال و برق ups ، تلفن ، شبکه و دیگر تجهیزات ضروری است ، که البته منجر به اضافه شدن حجم چند برابری ملزومات برقی میگردد. بنابراین در برقکاری ساختمان اداری هم حجم بالایی(ملزومات برق) در داخل واحد داریم و هم اینکه مشاعات پر حجمی از تاسیسات برق را شاهد خواهیم بود.
لازم بذکر است که کارفرما فقط یک نقشه سطح یک یا سطح دو را در اختیار برقکار ساختمان قرار میدهد و سطح انتظار و نیاز خود را بر حسب چیدمان و تعداد پرسنلش بیان میکند. مابقی جزئیات از قبیل: نقطه درست استارت کار در عملیات برقکاری ، هماهنگی با دیگر پیمانکاران ، اولویت بندی کارها ، مدیریت زمان و نیروها ، آنکال داشتن نیروی کار ورزیده ، تسلط شخص پیمانکار(برقکار اصلی) وحضور پیوسته وی ، برآورد متره جنس و درخواست به موقع ، ابزار کار کامل و کارآمد … همه و همه لازمه یک اجرای خوب و بی عیب و نقص میباشد.
البته تمامی موارد مذکور زمانی عملی خواهد شد که شخص در برقکاری ساختمان دارای تجربه لازم ،در خصوص ساختمانهای اداری و نیز دانش کافی و بروز باشد و نیازهای عمومی این نوع اماکن را بشناسد تا توانایی این را داشته باشد که در مواقع لزوم پیشنهادها و راهکارهای مناسبی را در اختیار کارفرما قرار دهد.
(دریافت اپلیکیشن در انتهای این مطلب ↓)
ایجاد روشنایی مناسب در محل زندگی و کار برای توانایی ما در انجام وظایف بسیار حائز اهمیت می باشد. علاوه بر این، وجود نور مناسب مانع خستگی چشم میشود، که این مزیت به ما اجازه میدهد راحت تر و برای مدت زمان بیشتری کار کنیم. دو ویژگی یا نور مناسب که میبایست در نور پردازیها مورد توجه قرار گیرد:
۱- سطح نور
۲- تراکم قدرت نورپردازی
میزان سطوح نور در اماکن
مفهوم “شدت روشنایی” :
در برقکاری این نکته مهم است که موضوع طراحی چه مکانی با چه کاربردی است. به عنوان مثال برای برقکاری محیطهای اداری سطح مورد نظر روشنایی میبایست بر روی میزها تامین گردد و طوری باشد که سایه بدن فرد روی میز نیفتد. در صورتی که برای محیطهای ورزشی سطح مورد نظر از کف سالن محاسبه میگردد.
شدت روشنایی با FC یا Lux اندازه گیری میشود. یک FC برابر است با یک لومن نور تابیده شده از فاصله یک فوتی به سطحی برابر یک فوت مربع. در واقع این مقدار معادل یک لومن در هر فوت مربع میباشد.
یک لوکس (Lux) که در سیستم رایج اندازهگیری و استانداردهای ایران برای “شدت روشنایی” استفاده میگردد، برابر یک لومن نور تابیده شده از فاصلهی یک متری به سطحی برابر یک متر مربع است، در واقع این مقدار برابر با یک لومن در هر متر مربع میباشد.
باید نور به اندازه کافی تولید گردد تا مردم بتوانند کارهای خود را به خوبی انجام دهند. مثلاً کارهای دقیق مانند نقشهکشی نیاز به نور بیشتری دارند، در حالی که کارهای عمومی دیگر با نور کم نیز امکانپذیر است.
در منابع برقکاری یکی از معتبرترین مراجع برای تعیین سطح روشنایی مورد نیاز برای مکانهای مختلف “انجمن مهندسی روشنایی ایالات متحده”می باشد که هر ساله طی یک کتابچه منتشر میگردد و در دسترس همگان قرار میگیرد.
تراکم قدرت نورپردازی
تراکم قدرت نورپردازی یا LDP، مقدار انرژی مورد استفاده برای روشنایی در هر واحد سطح در ساختمان است. در ایالات متحده، LPD با وات در هر فوت مربع اندازهگیری میشود. در اندازهگیری، وات شامل تمام انرژی مصرف شده توسط چراغهای نوری، بالاستها یا درایورها، کنترلرها، ترانسفورماتورها و … میباشد. به طور کل تمام اجزا و دستگاههای مرتبط در روشنایی باید در محاسبه لحاظ شود.
در برقکاری و اجرای روشنایی دو روش برای محاسبه تراکم قدرت نورپردازی وجود دارد. روش اول استفاده از LPD در ساختمان به طور کامل بر اساس نوع ساختمان (مدرسه، موزه، دفتر و غیره) است که این روش بسیار ساده و به نام روش ناحیهای شناخته میشود. روش دوم محاسبه LPD بر اساس هر اتاق به صورت مجزاست و “روش فضا به فضا” نامیده میشود. این روش بسیار دقیقتر است و ممکن است باعث کاهش تعداد LPD هنگام درخواست برای فاکتورهای مهم بنا شود.
سطح روشنایی توصیه شده برای فضاهای مختلف
جدول زیر سطح روشنایی توصیه شده برای مکانهای مختلف عرضه شده توسط “انجمن مهندسی روشنایی ایالات متحده” میباشد. لازم به ذکر است طراح باید فاکتورهای خود را برای روشنایی بر اساس نیاز کارفرما در صورت شرایط سختتر مورد تطبیق قرار دهد.
در این جدول، سطوح نور مورد نیاز در یک محدوده نشان داده شده است، زیرا کارهای مختلف، حتی در یک فضا، نیاز به مقادیر مختلف نور در همان فضا دارد. بهطور کلی، فعالیتهای با دقت بالا نور بیشتری از فعالیتهایی با دقت پایین نیاز دارند.
توجه داشته باشید که این نمودار جامع نیست و راهنمایی کلی است برای نور پردازی.
چنانچه کاربرد بخصوصی دارید، بهتر است تحقیقات بیشتری بعمل آورید.
سطح لوکس یا سطح روشنایی |
نوع اتاق |
بین ۲۰۰-۳۰۰ لوکس |
اتاق خواب و خوابگاههای شبانهروزی |
بین ۲۰۰-۳۰۰ لوکس |
کافه تریا و غذاخوری |
بین ۳۳۰-۵۰۰ لوکس |
کلاس درس و محیط عمومی |
بین ۳۰۰-۵۰۰ لوکس |
اتاق کنفرانس |
بین ۵۰-۱۰۰ لوکس |
راهرو |
بین ۳۰۰-۵۰۰ لوکس |
اتاق ارائه مطلب |
بین ۲۰۰-۳۰۰ لوکس |
باشگاه و محل تمرینات ورزشی |
بین ۳۰۰-۵۰۰ لوکس |
ورزشگاه و میدانهای بازی و سرگرمی |
بین ۳۰۰-۷۵۰ لوکس |
آشپزخانه و تهیه غذا |
بین ۵۰۰-۷۵۰ لوکس |
آزمایشگاه و کلاس درس |
بین ۷۵۰-۱۲۰۰ لوکس |
آزمایشگاه و کارگاه تخصصی |
بین ۲۰۰-۵۰۰ لوکس |
کتابخانه و فضای مابین قفسه کتابها |
بین ۳۰۰-۵۰۰ لوکس |
کتابخانه و محیط مطالعه |
بین ۱۰۰-۳۰۰ لوکس |
محل تخلیه بار |
بین ۲۰۰-۳۰۰ لوکس |
لابی و دفاتر و مکانهای عمومی |
بین ۱۰۰-۳۰۰ لوکس |
رختکن |
بین ۱۰۰-۳۰۰ لوکس |
سالن و اتاق استراخت |
بین ۲۰۰-۵۰۰ لوکس |
اتاق تأسیسات الکتریکی و مکانیکی مانند موتورخانه یا پستهای بازدید برق |
بین ۲۰۰-۵۰۰ لوکس |
دفتر کار- مکان باز |
بین ۲۰۰-۵۰۰ لوکس |
دفتر کار محیط بسته و شخصی |
بین ۵۰-۱۰۰ لوکس |
پارکینگ و فضای داخلی |
بین ۱۰۰-۳۰۰ لوکس |
توالت |
بین ۲۰۰-۵۰۰ لوکس |
فروشگاه کوچک |
بین ۵۰-۱۰۰ لوکس |
راه پله |
بین ۵۰-۲۰۰ لوکس |
انبار و سوله |
بین ۳۰۰-۷۵۰ لوکس |
فروشگاه بزرگ |
واحد های نور لومن (lm):
لومن واحد اندازه گیری شار نوری یا توان نوری(Luminous Flux) است که عبارت است از همه پرتوهای نور خارج شده در تمام جهات از یک منبع نور(پرتوهای موازی).
لوکس (lx):
لوکس واحد اندازه گیری شدت نور (Illuminance) است که عبارت است از میزان نور تابیده شده به سطح یا میزان روشنایی سطح است. یک لوکس برابر است با تقسیم یک لومن به ۱ مترمربع مساحت.
۱ lx = 1 lm/m^2
کاندلا (Cd):
کاندلا یا “شدت نور در یک زاویه“ هم میزان نوری که تحت زاویه ای خاص از یک منبع بیرون می آید می باشد.
درخشندگی (L):
معیار سنجش شدت نور در واحد مساحت در یک جهت مشخص است.
۱ L = 1 Cd/m^2
چنانچه شما یک برقکار ساختمان هستید پس باید توانایی طراحی ساده نورپردازی را به روشهای استاندارد داشته و به کارفرما پیشنهاد دهید.
خلاصه روش محاسبه روشنایی:
۱٫ با استفاده از جدول میزان لوکس یا کاندلای مورد نیاز را استخراج کنید.
۲٫ مقدار لومن مورد نیاز را با ضرب کردن مساحت (مترمربع) در لوکس محاسبه کنید.
۳٫ تعداد لامپ مورد نیاز را با تقسیم لومن مورد نیاز به لومن ساطع شده از هر لامپ برآورد کنید.
اهمیت نورپردازی بیرونی برای خانه شما
دلایل زیادی وجود دارد که چرا منجر به اضافه کردن نورپردازی فضای باز به خانه شما می شود. در حقیقت، حتی اگر شما برای روشنایی یک چشم انداز در طراحی فضای خود را انتخاب کنید، خواهید فهمید که مزایایی وجود دارد که حتی به آن فکر نکردید. در اینجا چند مورد برای بررسی وجود دارد:
- نورپردازی – این دلیل آشکاری است که اکثر مردم برای روشنایی بیرونی انتخاب می کنند. شما می خواهید یک راه برای روشن کردن خارج از خانه خود را برای آن زمانی که شما همراه دوستان و خانواده برای یک گردش یا استراحت در باغچه و یا چمن میخواهید زمانی را خارج از محیط مسقف بگذرانید. حتی اگر فقط بخواهید از حمام به تنهایی در حیاط خود استفاده کنید، باید روشنایی مناسب داشته باشید تا بتوانید از آن لذت ببرید.
- ایمنی – در اصول برقکاری وجود روشنایی عمومی برای ایمنی خوب است، با این حال ممکن است بخواهید با جزئیات مانند روشنایی معابر، به آنچه که دارید را اضافه کنید. بخشی از دلایلی که می خواهید نور داخلی بیرونی را به خانه خود اضافه کنید، جلوگیری از آسیب است. این امر همچنین باعث افزایش اثبات مالکیت(رد عدم حضور در خانه) شما می شود . توجه دقیق به مناطقی که ترافیک ممکن است بالاتر باشد مانند اطراف استخر ها، عرشه ها و یا دیگر مناطق ساحلی در فضای باز.
- دکور – انتخاب مناسب نورپردازی در واقع می تواند بخشی از محوطه سازی باشد. این کمک خواهد کرد تا جنبه های طراحی محوطه سازی خود و یا باغ را در حالی که همچنین ارائه مقدار مناسب از زیبایی شناسی. جزئیات برجسته مانند درختان خاص و یا حتی ویژگی های آب اضافه مانند یک حوضچه یا آبشار. برای اینکه واقعا آن را به سبک منحصر به فرد خود سفارشی کنید، روشنایی خاص روانشناسانه را می توانید با توجه به فضای مورد نظر خود ایجاد کنید.
- ارزشی – تقریبا هر چیزی که شما برای بهبود خانه خود انجام می دهید، به اضافه کردن ارزش اضافی کمک می کند. بنابراین، خبر خوب این است که سرمایه گذاری پیشین اولیه برای نورپردازی چشم انداز شما با افزایش ارزش اموال شما برابر خواهد بود.
- امنیت – به یاد داشته باشید که یک جنایتکار به دنبال مکانی برای سرقت یا خرابکاری است که شناسایی آن آسان نیست. بدیهی است که یک خانه مانند یک درخت کریسمس روشن نمی شود که بهترین گزینه باشد. حتی اگر مایل به روشن شدن چراغ های روشن در خانه خود نباشید، برای جلوگیری از فعالیت های جنایی، در عوض، چراغ های سنسوردار را به عنوان عامل بازدارنده در نظر بگیرید.
به غیر از اجرای اصول برقکاری بسیاری از دلایل دیگر برای افزودن نورپردازی بیرونی به خانه شما وجود دارد، اما این ها برخی از محبوب ترین ها هستند. فقط نورپردازی مناسب را برای دیزاین روشنایی خود پیدا کنید تا بتوانید اطمینان حاصل کنید که این کار درست انجام خواهد شد.