آموزش برق
نصب و راه اندازی کولر آبی
لزوم سرویس کولر آبی
یک کولر سرویس نشده، تمام تلاشها برای صرفهجویی در مصرف برق و آب را هدر میدهد، پس بهتر است خاموش باشد.
کولرهای آبی،که از کلیدهای معمولی استفاده میکنند امکان انتخاب و تنظیم درجه سرما را ندارند و فقط دور تند و کند را میتوان از آنها انتظار داشت. پس بهتر است در بسیاری از ساعتها خاموش باشند. اما گرمای شدید و نفس گیر در بعضی از روزهای فصل گرم سال و نقاط گرمسیر و خشک طاقت را لبریز میکند، پس سرویس کولر های آبی لازم است ، تا لااقل انرژی کمتری را هدر بدهند. هنگام سرویس کولر آبی بعضی از قطعات باید همزمان با آغاز فصل گرما، معاینه دقیق شوند. ضریب فرسایش بعضی از این قطعات بالاست و ممکن است بر اثر فرسوده شدن، مصرف کولر را بالا ببرند. پس سرویس کولر آبی، پیش از فصل گرما، کاملا ضروری است.
قطعات و تجهیزات کولر آبی به سه دسته تقسیمبندی میشوند:
– الکتریکی: شامل کلید سه دکمهای قطع و وصل، پمپ آب و موتور کولر
– مکانیکی: شامل توربین هوا، تسمه و شناور
– ثابت: دریچهها، بدنه، اتصالات شبکهی آبرسانی و شیر تخلیه
درمورد قطعات کولر آبی به تفصیل بحث خواهد شد
قبل از شروع به سرویس کولر آبی لازم است از خاموش بودن کولر و عدم اتصال جریان برق اصلی (فاز) به کولر مطمئن شوید. اگر کولر دارای فیوز جداگانه است آن را قطع کنید در غیر این صورت با پشت دست به بدنه کولر بزنید تا از برق نداشتن آن مطمئن شوید.
از کسی که داخل منزل وکنار کلید قطع و وصل کولر ایستاده است ابتدا بخواهید کولر را یک بار قطع و وصل کند تا مطمئن شوید در حال سرویس کولر خودتان هستید نه کولر همسایه!
ابتدا میبایست دریچههای خروجی باد کولر را در اتاقها و سالنهای منزل باز کنید تا در صورت شروع به کار کولر به موتور آن فشار وارد نشود.
تعویض پوشال ها
سرویس کولر آبی باید هر سال انجام گیرد و بعضی از بخشهای آن مثل پوشالها، حتما عوض شود. پوشالها، محل مناسبی برای رشد باکتریها و قارچهاست. این باکتریها و قارچها که در طول زمستان بین بافت پوشال پدید آمدهاند، زمانی که آب روی پوشالها جاری شود، جان میگیرند و معمولا بوی ناخوشایندی ایجاد میکنند.
عدم انجام سرویس کولر آبی ، گذشته از بوی بد آنها خطر ایجاد بیماریهای تنفسی را به همراه دارد و همچنین باعث افت کیفیت هوا دهی و خنک کنندگی کولر میشود. پوشال هزینه چندانی ندارد و بهتر است هر سال عوض شود و چنانچه فکر میکنید خیلی خوب آنها را شستهاید، در صورتی که پوشال آن کهنه شده است آن را تعویض کنید یا در غیر این صورت آن ها را با آب بشویید تا خاکهای آن وارد فضای کولر نشود، هر دو سال یکبار پوشال ها را عوض کنید. البته تعویض پوشال ها بسته به آب شهر و منطقه محل زندگی ممکن است هر سال ضروری باشد.
مثلا در جنوب شهر تهران به علت وجود گرمای بیشتر و هوای کثیف نسبت به شمال شهر تعویض هر ساله پوشال و اجرای تمامی موارد در سرویس کولر آبی ضروری به نظر میرسد.
برای تهیه پوشال جدید حتماً پوشال هم سایز با ظرفیت کولر بگیرید. مثلاً اگر پوشال کولر ۴۵۰۰ را بر روی کولر ۳۵۰۰ ببندید، تراکم بالای پوشالهای بزرگتر از سایز، موجب اختلال در سیستم گردش هوای کولر میشود و هوا به درستی به کولر نمیرسد.
هنگام سرویس کولر آبی و موقع تعویض پوشال باید ابتدا آن را خیس کرده و در محل مخصوص خود گذاشته و سپس شبکه سیمی مخصوص را روی آن قرار دهید.
موتور کولر
کولر آبی دارای یک پمپ آب و یک دینام است که اولی، فرایند گردش آب و دومی عمل گردش هوا را به انجام میرساند. این موتورها هرقدر سالمتر باشند، کولر عملکرد بهینهتری خواهد داشت و انرژی کمتری را هم مصرف خواهد کرد. در زمان انجام سرویس کولر آبی و بازدید از این ۲ موتور، ابتدا باید گرد و غبارشان را گرفت و بعد آنها را روغنکاری کرد. موتور کولر، ۲ قطعه یاتاقان دارد که باید حتماً روغنکاری شوند. پیش از روشن کردن کولر نیز باید ابتدا پروانه را با دست چند دور بچرخانید تا روان شود. توصیه شده که یک دینام نباید بیشتر از ۷ ساعت بیوقفه کار کند. این موتور به همراه پمپ آب، در خطر سوختن بر اثر کارکرد زیاد قرار دارند.
نکته:
در سرویس کولر آبی هیچ گاه از گریس و یا روغنهایی با چگالی بالا (غلیظ) برای روغن کاری یاتاقانها استفاده نکنید چون باعث خورده شدن فلز در مجاور رطوبت میشود.
سایه بان کولر
بدنه فلزی کولر در تابش مستقیم آفتاب، گاهی چنان داغ میشود که حتی لمس کردنش ناممکن است. انتظار خنکای کامل از کولری با این شرایط، چندان منطقی نیست. پس سایهبانی برای کولر تعبیه کنید تا خنک بماند و خنکی بدهد. در ضمن مصرف انرژی کولر با سایهبان هم پایین میآید.
ایجاد سایهبان برای کولر به گونهای که از تابش مستقیم آفتاب به دور باشد به کارایی آن بسیار کمک خواهد کردو در واقع جزئ مهمی از سرویس کولر آبی میباشد. چهار پایهی کولر را مستقیماً روی سطح آسفالت یا ایزوگام قرار ندهید و زیر پایههای آن سنگ بگذارید تا در سطح آسفالت فرو نرود.
شستوشوی کولر
پیش از روشن کردن کولر،و در هنگام سرویس کولر آبی باید از محکم بودن پیچ و مهرههایی که به چشم میآیند، مطمئن شوید. بعد از آچارکشی، به سراغ کف کولر بروید و حتماً آن را بشویید. شستوشوی کف کولر باید با فرچه پلاستیکی انجام شود تا به رنگ آن آسیبی نرسد. اگر قسمتی از رنگ کف کولر از بین رفته بود، بیتردید بهزودی زنگ میزند و ممکن است تا یک سال بعد بپوسد. در این مواقع، یک ظرف قیر ایزوله که یک نوع قیر آماده و سرد است، از رنگ فروشی تهیه کنید و آن را با قلمو بر کف کولر پخش کنید. نگذارید نقطهای از چشمتان دور بماند، هرجا خاک نشسته، بشویید. چون این خاکها یا گل میشود و توی کولر میماند و یا همراه با باد خنک، وارد ریههای خودتان میشود.
راه انداختن کولر
بعد از اتمام سرویس کولر آبی فلکه آب کولر را باز کنید تا از سلامت شناور کولر اطمینان حاصل کنید. با دست و به آرامی شناور را بالا بیاورید و ببینید که عمل قطع آب صورت میپذیرد یا خیر. اگر آب به درستی وارد کولر نمیشود یا عمل قطع به طور کامل انجام نمیشود شناور میبایست تعویض گردد.
پس از کنترل شناور نوبت به بستن مجدد شیر تخلیه و آبگیری کولر است. حتماً پس از بستن شیر تخلیه از زیر کولر آن را کنترل کنید که چکه نداشته باشد. اگر شناور درست تنظیم شده باشد سطح آب میبایست یک سانتیمتر پایین تر از حداکثر ارتفاع شیر تخلیه متوقف شود، در غیر این صورت باید شناور را درست تنظیم کنید. ضمناً دقت کنید که سطح کولر نسبت به زمین باید تراز باشد. یعنی کولر به گونهای واقع شده باشد که آب در یک طرف آن جمع نشود.
پس از آبگیری کولر پمپ آب را روشن کنید تا از صحت سیستم گردش آب کولر اطمینان حاصل کنید. توری دور پمپ را لازم است قبل از روشن کردن تمیز کرده باشید و کف پمپ آب با کف کولر حداقل یک سانتیمتر فاصله داشته باشد. پس از روشن شدن پمپ آب اتصالات را به دقت کنترل کنید که از جایی چکه نداشته باشد، زیرا یکی از مهمترین دلایل سوختن موتور کولر و پمپ آب، چکیدن آب بر روی بدنهی موتورهای الکتریکی است.
حالا دو دریچهی کناری کولر را ببندید و پمپ آب را به اضافهی موتور کولر روشن کنید تا یک بار عملیات کامل داخل کولر را ببینید. گاهی اوقات آبی که از بالا روی پوشالها میریزد، به جای آن که از پایین تخلیه شود از وسط پوشال منحرف شده و بر روی توربین هوا یا پمپ آب میپاشد که عملیات کولر را مختل خواهد کرد. در صورتی که مشکلی مشاهده نشد و صدای کارکردن قطعات و موتور طبیعی بود، آخرین دریچه را نیز ببندید. قبل از بستن آخرین دریچه مطمئن شوید که درب جعبه تقسیم برق داخل کولر به درستی بسته شده است.
قبل از روشن نمودن موتور در اول فصل پارچه بزرگی را خیس کرده و آن را مقابل دریچه هوا قرار دهید تا از ورود گرد و خاک به درون اتاق جلوگیری به عمل آید.
برای تهویه بهتر، پمپ آب را به مدت ۱۰ دقیقه روشن نمایید تا پوشال ها خوب خیس شوند و یا اینکه قبل از بستن دربهای کولر چند دقیقه پوشالها را خیس کنید مخصوصا وقتی که تصمیم به تعویض پوشال ندارید تا کثیفی آن وارد آب نشود،بعد از این مرحله میتوانید کولر را روشن کنید.
در نهایت با پایان فصل گرما آب موجود در کولر را خالی نموده و فلکه ورودی آب کولر را ببندید.
روی کولر را با برزنت یا پلاستیک بپوشانید تا گرد و خاک و باد و باران وارد آن نشود.
دریچه های کولر را در داخل ساختمان حتما ببندید.